Pages

marți, 27 aprilie 2010

Şase reguli pentru a menţine calmul şi liniştea minţii

Shi Tianji, un învăţat din epoca dinastiei Ming, propunea în cartea sa, Taina longevităţii [1], şase reguli pentru a menţine calmul  şi liniştea minţii:
  1. Întotdeauna păstraţi o minte linistită. Rămâneţi linistiţi, fără a spera în van. Nu râvniţi, nu nutriţi dorinţe iluzorii, nu vă ataşaţi de câstig sau pierdere. „Dacă aveţi dorinţe puţine, mintea va fi, în mod natural, linistită. Contemplaţi dealuri izolate si văi îndepărtate. Mulţi se bucură de o viaţă lungă, fiindcă au puţine dorinţe si rămân întotdeauna cu mintea linistită.”
  2. Întotdeauna fiţi buni la inimă. O persoană bună la inimă simte plăcere în a-i ajuta pe ceilalţi si nu doreşte să le facă rău. Când vine cu o idee, face o remarcă, sau face o faptă, cântăreste dacă benefică sau nu celorlalţi. „Când ceilalţi sunt răi, eu rămân onest, când ceilalţi sunt vicioşi, eu rămân bun la inimă, când ceilalţi stârnesc necazuri, eu încerc să le alin, când ceilalţi fac rău oamenilor, eu îi ajut. Dacă acţionez astfel, am o constiinţă curată şi o minte în mod natural calmă şi linistită.”
  3. Întotdeauna susţineţi dreptatea. Distingeţi între răutate şi virtute, între bine şi rău. Virtutea şi răutatea sunt contrarii, iar binele şi răul nu trebuie confundate. Dacă vă păstraţi constiinţa, integritatea, mintea limpede şi agerimea privirii, veţi fi ferit în mod firesc de griji şi necazuri. „Când soarele străluceşte pe cer, întunecimea dispare în mod firesc. Cel ce va înţelege acest adevăr miraculos, va fi vindecat de boală şi va trăi o viaţă lungă”.
  4. Întotdeauna fiţi voios. Adaptaţi-vă circumstanţelor şi fiţi întotdeauna mulţumit de sine. Evitaţi exagerările şi nu jigniţi pe nimeni. Bai Juyii [2] scria într-un poem: „Fi voios, fie că eşti bogat sau eşti sărac; căci cel care nu râde nu poate fi decât nebun”. Râdeţi des pe săturate. Un proverb zice că „un râs sănătos ne întinereşte cu zece ani, iar grija ne încărunţeste”.
  5. Întotdeauna fiţi plăcut. Armonia este primordială în relaţiile interumane. Fiţi amabil, modest şi prudent, tolerant şi mărinimos. Nu fiţi prea prevăzător şi nu vă faceţi griji din lucruri neesenţiale. Amabilitatea în relaţia cu ceilalţi va aduce fericire, atât lor cât şi dumneavoastră.
  6. Întotdeauna fiţi mulţumit. Sunt rare persoanele care pot evita toate adversităţile. Rămâneţi voioşi în ciuda lor. Yan Feitai avea o epigramă plină de înţelepciune privind dragostea de viaţă. 
  7. „Doar fă un pas înapoi, gândeşte că totul va fi în mod firesc în regulă Mulţumirea este fericire”
     Comparaţi orice adversitate cu cea mai rea circumstanţă posibilă şi veţi dobândi calmul şi buna dispoziţie.
 Note
[1] Liu Zheng Cai. The Mystery of Longevity, Beijing: Foreign Language Press,1990.
[2] Bai Juyi (白居易; 772–846), poet din perioada dinastiei Tang. Poemele sale se inspiră mai ales din activitatea sa ca guvernator al unor provincii.

2 gânduri:

silavaracald spunea...

Foarte bune sfaturi!
Într-un timp şi încercam să respect o parte din ele!
Cred că merită să mi le reamintesc din când în când! Bine că le-ai postat.
:)

MARIA spunea...

SURASUL INTERIOR,bune reguli!!
Copilaria mea a fost fericita, parintii, simpli, dar intelepti mi-au dat libertate in a alege si mi-a sadit increderea in propia-mi fiinta. din cand in cand imi reaminteau unele reguli simple:sa nu ne faci de rusine, sa ne respecti si sa muncesti bine. nu uita de unde ai plecat, ajuta-i pe cei de langa tine.Inima sa-ti fie vesela si sa nu iei in seama orice spun si fac altii.Modestia si onoarea sunt calitati omenesti. De atunci din copilarie am purtat in suflet o bucurie permanenta,simteam in momentele grele ca cineva ma ajuta. veselia m-a urmarit, iar munca mi-a oferit sanatatesi satisfactie. NATURA, FLORILE, IARBA, MUNTII, ANIMALELE M-AU FASCINAT SI AM INVATAT MULT DE LA IZVOR SI MUZICA MESTEACANULUI MA URMARESTE PERMANENT DESI viata e dura. Da, trebuie educatie si crestere buna a copiilor. acum parintii sunt fascinati de bani, bogatii si copiii sunt educati dupa reguli computerizate, poate va fi BINE.
DOAMNE AJUTA-I PE oameni!!
cu drag
Maria

Scrieţi-vă gândurile: